Wat je wel en niet kunt verwachten van de RE-training nieuwe stijl

Informatie 2023. De RE-training is in ontwikkeling. Wat mag gaan ontstaan (de vorm) is nu (april 2024) nog niet helder!

Als je mee gaat doen met de RE-training krijg je vooraf een uitgebreid boekwerk in PDF-vorm met informatie over het werk als levenseindedoula, maar bv. ook wat over het stervensproces, rouwen, etc. Met linkjes en andere verwijzingen ter verdieping. Er is veel aandacht voor de rol van levenseinde-doula in de laatste levensfase en het deel erna. Wat doet ze wel? Wat liever niet?  Je proeft even aan allerlei onderdelen, zoals goede vragen stellen, dat totaal nieuwe beroep, die wat andere beroepshouding, zelfzorg, uitvaart. Het is de aftrap van een proces dat meer of minder diep kan gaan, maar altijd wat in gang zal zetten. Nadenken over je eigen levenseinde raakt ons allemaal. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je daar tijd en energie voor vrijmaakt. Daarnaast zal vanaf het voorjaar 2024 de recent geschreven boeken van mij zelf, aansluitend op mijn reeds uitgegeven boek “Met het hoofd in de wolken en de voeten in de klei” digitaal beschikbaar komen. Je kunt het zien als een soort leidraad bij souldoulawerk: het beschrijft mijn intense transformatieprocessen van de laatste jaren en gaat diep in op het thema Twin flames en de hogere missie daarvan in de huidige wereld.

Vanaf 2024 krijgt ook de souldoula een rol. Een souldoula zie ik als iemand die een ander kan ondersteunen in een heftige transformatie. Steeds meer mensen zijn zoekende momenteel. Uiteindelijk mogen we allemaal allereerst weer terug naar onszelf. Je kunt in een bewustzijnsproces gezet worden door allerlei omstandigheden. Een ernstig ongeval of ziekte, verlies van dierbaren, een baan of iets anders dat je enorm raakt, een burn out, een echtscheiding, een ongewilde verhuizing, financiele problemen, het ontmoeten van je twinflame, etc.

Zelf heb ik in korte tijd veel meegemaakt: mantelzorgprocessen, overlijdens, alleen gaan wonen na 45 jaar, echtscheiding, ernstige COVID met IC-opname, het ontmoeten van mijn twin flame. Al deze zaken schudden je leven heftig op. Nu was ik al langer bezig met spirituele processen. Ik was daardoor in de positie dat ik (met wat hulp van vriendinnen af en toe) al snel mocht doorgroeien naar dat waar ik werkelijk voor bedoeld ben op deze wereld. In deze turbulente tijd is het me ook nog gelukt om twee huisjes in te richten voor een leven alleen, vier boeken te schrijven, een RE-training voor nog onbekende beroepen op te zetten. Omdat ik weet dat het niet voor iedereen zo makkelijk verloopt en de kans op een psychiatrisch label of ernstige depressie en eenzaamheid hierdoor kan ontstaan, kreeg ik in 2023 het idee om ook de souldoula te introduceren. Ik zie namelijk duidelijke verbindingslijntjes in het werk van een levenseindedoula en een souldoula. Het kan (maar hoeft niet) een prachtige combi zijn en de meeste deelnemers aan de RE-training dragen de hiervoor gevraagde kwaliteiten eigenlijk al in zich. Als iemand ook nog zijn of haar twin flame heeft ontmoet, kan dit weer een extra aanvulling zijn in het aanbod. Om anderen in dat bizarre, intense traject te kunnen ondersteunen, moet je zelf een dergelijke ervaring hebben meegemaakt, in mijn optiek. Dit gaat over onvoorwaardelijke liefde voelen voor de andere helft van je ziel en chakrasysteem. Dat is bijna niet van deze wereld………

Jij bepaalt zelf wat eventueel nog uitgewerkt mag gaan worden bij jou. Misschien wil je nog een opleiding tot (rouw-)coach of als stervensbegeleider gaan doen; of een uitvaartopleiding; iets met teksten schrijven, met aanraking of energiewerk, omgaan met verlies en verdriet of iets in de palliatieve zorg.  Werken als vrijwilliger kan ook een goede aanvulling zijn om je daadwerkelijke ervaring te vergroten. Legio mogelijkheden.  Wil je ook naar buiten als souldoula, dan mag je nog meer dan anders intunen op jezelf. Wat heb je meegemaakt? Wat heb jij met die levenservaringen anderen te bieden? Waar heb jij nog schaduwkanten of wonden die aangezien mogen worden?  Misschien voel je dat jij al voldoende bagage hebt in jouw rugzak. Het kan natuurlijk ook zijn dat jij nu in een fase van je leven zit dat je zelf nog heel erg worstelt met bepaalde zaken. Dan is dit wellicht niet het juiste moment voor jou om onze RE-training te volgen. We worstelen allemaal af en toe; dat hoort bij het leven, maar jij zelf weet in welke mate je beschikbaar bent om anderen te ondersteunen. Ook als “volleerd”mens kan er een moment komen, dat je voelt dat je niet de ruimte hebt voor een ander. Geen probleem; sta zelf altijd op nummer 1 en verwijs dan door naar een geschikte collega. Als levenseindedoula/souldoula stijgen wij uit boven een aantal zaken. Concurrentie-gedachtengoed is daar een voorbeeld van. We streven naar verbinding. het gaat niet om ons, maar om wat we de ander kunnen bieden!

Voordat iemand zich aan kan melden, heb ik eerst een uitgebreid telefonisch gesprek. Daar wordt meestal wel duidelijk of de timing voor jou geschikt is of dat je beter eerst kunt werken aan jezelf. Deze training is duidelijk niet bedoeld als een vorm van therapie om te werken aan je eigen losse eindjes. Ruimte voor het uitgebreid uitwisselen van persoonlijke rouw en verdriet-ervaringen bieden we doelbewust niet. Wel is er vanaf 2024 een halfuur individuele coaching ingelast. Wellicht krijg je dan net dat steuntje of inzicht dat je nodig hebt. Ook is het mogelijk om als je daaraan behoefte voelt om met een van de trainers nog dieper te duiken tijdens de 5-daagse of daarna, maar dat vraagt dan nog wel een extra financiele investering.

De trainers en hun websites zijn: Neem er vooral even een kijkje, om te proeven met wie je te maken krijgt en of dat klikt.

Mirjam van Wieringen van www.KleurinApeldoorn.nl

Vandevi Browa www.Vandevi.nl (kijk vooral ook even onder het kopje BLOG: https://vandevi.nl/blog/

Jetty Oosterman www.JettyOosterman

Anders dan voorheen is het vanaf 2024 meer een keuze-programma. Doordat ik samenwerk met Mirjam en Vandevi wordt er een expertise ingebracht, die de RE-training naar een hoger level brengt. Doordat de inhoud zich verbreidt tot niet alleen levenseindedoula’s, maar ook souldoula’s en Twin flames wordt het inhoudelijke programma anders.

Je maakt in de RE-training in ieder geval kennis met

 • het werk van een levenseindedoula en dat van een souldoula; het afscheid en de uitvaart, rituelen en symbolen hebben daarin ook een rol, evenals je eigen eindigheid.
 • het fenomeen twin flames
 • een demonstratie en korte sessie Soul Body Fusion
 • een demonstratie en korte ervaring van een handmassage
 • het werken met kaartendecks (je ontvangt een eigen deck, t.w. de Zielsrouteplanner OF de Sleutelbewaarder)
 • met Godinnen en hun kracht, met Maria Magdalena en haar energie/boodschap
 • met meditatie, ontspanning, ademwerk
 • een healing/reading voor het opschonen van de chakra’s, het aura, je DNA-cellen, etc. (zie www.vandevi.nl/blog over healing over haar werkwijze)
 • met zelfzorg, zelfliefde en je zelfbeeld
 • het ervaren wat stilte met je doet (door stil te zijn en toch samen)
 • met de invloed van muziek
 • met etherische olie  en edelstenen-gebruik in de laatste levensfase…….
 • een meditatieve boswandeling o.l.v. Vandevi; met haar leer je kijken op een andere manier.

Daarnaast komen er verschillende keuze-modules, zoals

 • verdieping in het werken met aroma-therapie en etherische olie
 • een voetwassing
 • Engelen
 • verdieping in het gebruik en de invloed van edelstenen
 • elementen-leer AARDE-VUUR-LUCHT-WATER
 • practionersdag Soul Body Fusion met certificaat, waarna je zelf een-op-een sessies mag gaan geven
 • creatieve workshop Intuitief schilderen
 • kennismaking en spelen van het spel “Alle sterren van de Hemel” (een rouw- en verliesspel dat via mij te leen is en in te zetten is bij rouwcoaching maar ook als promotie van ons werk, bv. tijdens een inloopbijeenkomst ergens.

In alle onderdelen zoeken we zoveel mogelijk naar een link met het levenseinde en met de huidige tijd van grote transformatie, dus het verdiept jou zelf als mens sowieso natuurlijk ook. Je krijgt desgewenst een individuele coachsessie van een halfuur, met een van de trainers. Naast deze inhoudelijke zaken krijg je  een prachtige set tastbare “kadootjes”, zoals een boek, een kaartenset en wie weet wat meer ……. laat je maar verrassen!

Ik verwacht van de deelnemers die als levenseindedoula naar buiten treden een actieve inzet Als je na het lezen van de Levenseindegids en het volgen van de RE-training voelt dat je er daadwerkelijk mee naar buiten wilt treden, mag je daar zelf actief mee aan de slag gaan.  Alles is nieuw en ontwikkeld zich nog. Er wordt dus ook wat pioniersbloed gevraagd. We zullen dit nieuwe beroep samen op de kaart moeten zetten!

Door terugkombijeenkomsten en ZOOM-sessies hopen we elkaar te blijven stimuleren.

foto Rinus Oosterman; ook van de vlinder als logo

Om het beroep te promoten ligt het idee klaar voor o.a. het boekje “Het levenseinde en de levenseindedoula”, met laagdrempelige informatie, quotes, foto’s. Dat wordt dan ook een deel van het lesmateriaal. Daarnaast kun je exemplaren kopen als promotiemateriaal (bv. voor artsen of clienten) tegen gereduceerd tarief. Van bepaalde producten waar met name Mirjam mee werkt tijdens de RE-training kun je desgewenst iets kopen.

Ik overweeg de aanschaf van een speldje/ van de blauwe vlinder, het logo van de  Levenseindedoula, waarmee we ons kunnen onderscheiden. Het speldje kan ons bijvoorbeeld gaan helpen om wat vaker te mogen vertellen over ons werk.

Alles groeit en bloeit nu al en ik hoop op input van velen!

Van het eerste paar dat deelnam aan de eerste 5-daagse in 2023 kreeg ik deze respons:

Rob Spee:  Wow Jetty, echt wow… Voor mensen die Jetty pas net, of misschien al langere tijd volgen: als je de kans krijgt om een RE-training bij deze wijze vrouw te doen, en dan ook nog het geluk hebt een groep te mogen treffen als de magische zusters en priesteressen die ik heb mogen leren kennen deze dagen… Ik kan alleen maar zeggen: doe het nu. Wat je leert, wat je meekrijgt, wat het losmaakt, het is nauwelijks te beschrijven. Dankbaar voor deze helende rijke RE-training, deze wonderbare trainer en magische vrouw, deze lieve mensen en dit prachtige, en zo noodzakelijke beroep waar nog veel meer van gezien mag worden. Heel veel liefs voor jou Jetty, en dankjewel 💚
Rosella Spee-Koning Lieve Jetty, het was echt een onvergetelijke reis die we met elkaar mochten maken. Zo diep, zo echt en zo verbindend. Een week die diepliggende processen in mezelf omhoog bracht, en zo’n sterke transformatieve kracht had. Ik voel me rijk, vervuld en dankbaar…voor de inzichten, kennis, en bovenal de magische verbinding en oeroude herkenning onderling. Ik had me geen mooier begin van een nieuw hoofdstuk als Levenseinde doula / Souldoula kunnen wensen 🥰🙏🕯️

Van Merellijn van der Schaaf kreeg ik deze mooie woorden:

Vorig jaar heb ik bij Jetty Oosterman de cursus Levenseinde Doula gevolgd van 5 dagen. Ik had als doel om het overgangsproces beter te leren kennen en ik vind dat er veel meer aandacht mag zijn voor deze belangrijke fase in ieders leven. In mijn omgeving is het in ieder geval nog in het verdomhoekje. Wat zonde, dacht ik, lezend op de begraafsteentjes zoveel treurnis. Want zo herdenk ik mensen ook in treurnis. Dat moet anders.
Deze motivaties brachten me bij Jetty. Haar website gaf een uitgebreide kijk op haar persoonlijkheid. Wat kan deze vrouw open en eerlijk schrijven over wat ze voelt en denkt. En ze doet het ook gewoon. Ze heeft zichzelf op nummer 1 gezet, en wat dat betekent daar ben ik langzaamaan achter gekomen. Ze heeft het zaadje geplant om uit mijn schulp te kruipen, te zeggen wat je denkt, en te voelen wat je voelt. Zonder push, maar gewoon omdat dat fijn is, leuk is, en, zo heb ik dat onderhand geleerd, het enige is.
Haar uitnodiging is een groot en warm bad vol liefde waarin ik mijzelf 5 dagen mocht onderdompelen. Levenseinde doula worden is een proces dat je zelf moet opstarten. Daarin is ze heel fair. Ze gaat je niets voorkouwen. Ze geeft gewoon een flinke dosis vertrouwen en geloof in jezelf mee. Ik ken geen andere mensen die zo sterk als zij durven opkomen in woord en beeld als Jetty. En het is gewoon besmettelijk gebleken hetzelfde te gaan doen. Voor iedereen die nog twijfelt over deelname: Doen, die cursus. Zeker nu, nu die uitgebreid is voor souldoula en twins met Mirjam, Monique en Vandevi.
© Jetty Oosterman | Website door Quist ICT