Wat je wel en niet kunt verwachten

Als je mee gaat doen met de RE-training krijg je vooraf een uitgebreid boekwerk in PDF-vorm met informatie over het werk als levenseindedoula, maar bv. ook wat over het stervensproces, rouwen, etc. Met veel linkjes en andere verwijzingen terr verdieping. Er is veel aandacht voor de rol van levenseinde-doula in de laatste levensfase en het deel erna. Wat doet ze wel? Wat liever niet?  Je proeft even aan allerlei onderdelen, zoals goede vragen stellen, dat totaal nieuwe beroep, die wat andere beroepshouding, zelfzorg, uitvaart. Het is de aftrap van een proces dat meer of minder diep kan gaan, maar altijd wat in gang zal zetten. Nadenken over je eigen levenseinde raakt ons allemaal. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je daar tijd en energie voor vrijmaakt.

Je bepaalt zelf wat nog uitgewerkt mag gaan worden bij jou. Misschien wil je nog een opleiding tot (rouw-)coach of als stervensbegeleider gaan doen; of een uitvaartopleiding; iets met teksten schrijven, met aanraking, omgaan met verlies en verdriet of iets in de palliatieve zorg.  Werken als vrijwilliger kan ook een goede aanvulling zijn om je daadwerkelijke ervaring te vergroten. Legio mogelijkheden. Misschien voel je dat jij voldoende bagage hebt in jouw rugzak.

Als je na het lezen van de Levenseindegids en het volgen van de RE-training voelt dat je er daadwerkelijk mee naar buiten wilt treden, mag je daar zelf actief mee aan de slag gaan. Je maakt in de RE-training kennis met o.a. aromatherapie, handmassage, een voetmassage, een voetwassing, met het proces van Soul Body Fusion, met Godinnenkracht, het kaartendeck De Zielsrouteplanner. Mocht een van deze onderdelen je erg aanspreken, dan kun je daar op een later moment een verdieping in gaan zoeken.

De RE-training vindt plaats in mijn vakantiehuis met kleine groepjes, omdat ik dat plezierig vind en mensen wat persoonlijker wil leren kennen. Na de RE-training kan iemand zich immers profileren op een gezamenlijke website. Ik verwacht van de deelnemers die als levenseindedoula naar buiten gaan treden een actieve houding. We zullen dit nieuwe beroep samen op de kaart moeten zetten!

foto Rinus Oosterman; ook van de vlinder als logo

Om het beroep te promoten verschijnt binnenkort o.a. het boekje “Het levenseinde en de levenseindedoula”, met laagdrempelige informatie, quotes, foto’s. Dat wordt dan een deel van het lesmateriaal. Daarnaast kun je exemplaren kopen als promotiemateriaal (bv. voor artsen of clienten) tegen gereduceerd tarief.

Met een speldje van de blauwe vlinder, het logo van de  Levenseindedoula, onderscheid je je! Het speldje kan ons helpen om wat vaker te mogen vertellen over ons werk.

Alles groeit en bloeit nu al en ik hoop op input van velen!

© Jetty Oosterman | Website door Quist ICT