Wat houdt de RE-training in?

We noemen het een RE-training, omdat het een combinatie is van een RE-traite en een training. Retrain betekent omscholen.

Na inschrijving/betaling ontvang je per mail een PDF van “de Levenseindegids”. Hierin vind je alle informatie over de levenseinde-doula. Je krijgt ook een lijst met opdrachten. Sommige mensen kiezen voor de online-variant van het programma; zij kunnen de opdrachten maken en per mail insturen. Als je net van plan bent om daadwerkelijk aan het werk te gaan als levenseindedoula, dan heb je zelf de keus of je de opdrachten (allemaal) maakt.

Tijdens de RE-training gaan we in op de vragen die er zijn. In de dagen dat we samenzijn en daarna werk je vooral aan je eigen proces rond doodgaan, aan zelfkennis en zelfzorg. Een innerlijk proces wat niet direct gedeeld hoeft te worden op dat moment in de groep. Je gaat je eigen diepte in onder meer met stilte-opdrachten en vragen over jouw losse eindjes, jouw visie op doodgaan, jouw wensen voor je laatste levensfase maar ook met muziek en geleide meditaties. Je oefent zo met zaken die je wellicht straks in je werk kunt inzetten. Deze elementen (mooie muziek, een meditatie, een kaart trekken, een kaars, of een ritueel) zijn onderdelen die je tegenkomt in een retraite. Je maakt kennis met godin Hecate en de symboliek van de blauwe vlinder. Dit onderscheidt de Re-training van een gewone training. In stilte met een vraag over de dood in gedachten, zoekend naar contact met je (Hogere) zelf. Innerlijke wijsheid zit immers in ieder mens. Contact met die krachtbron kun je vinden in jezelf. Anderen kun je weer stimuleren om dat ook in zichzelf te vinden. Dat is voor mij de essentie van spiritualiteit. Met het hoofd in de wolken en de voeten in de klei. Tevens de titel van mijn eerste boek waarin ik heb beschreven hoe het idee rondom end of life-coaching bij mij is ontstaan.

                                   

Het is overduidelijk dat hier een proces in werking treedt. In enkele dagen kun je niet alles bespreken. Veel onderwerpen moeten beklijven. Nadenken over je eigen levenseinde, over je eigen uitvaart, over wat jij nog wilt met je leven en hoe je het werk als levenseinde-doula kunt integreren in je huidige bestaan, vergt tijd. Jouw eigen ontwikkeling krijgt beslist een boost door deze RE-training. Als jij je daarvoor openstelt natuurlijk. Het gaat ook over zelfzorg. Om wat te kunnen betekenen voor een ander, moet je zelf goed in je vel zitten. Dat kan door naar binnen te keren met indringende vragen en steeds een laagje dieper te wroeten.  Uiteraard kan dat je raken, maar in deze RE-training gaan we niet in op individuele verlieservaringen en de emoties die er op dat moment opkomen. Wie behoefte heeft aan dat stuk kan gelukkig kiezen uit een groot aanbod elders. We noemen het een RE-training, omdat juist die persoonlijke- en spirituele ontwikkeling deel uitmaken van dat proces. Een manier om je te verdiepen is met hulp van het kaartendeck van Gerda Duin van Vrouw en Verbinding: de ZIELSROUTEPLANNER. Deze werkelijk schitterend vormgegeven kaarten vertellen allemaal bijzondere boodschappen. De teksten zijn afgedrukt in een mooi boekje en zetten je aan tot verdere groei en zelfontwikkeling. De Zielsrouteplanner krijg je als je deelneemt aan de RE-training.

Er is veel aandacht voor de rol van levenseinde-doula in de laatste levensfase en het deel erna. Wat doet ze wel? Wat liever niet? We hebben het summier over het proces om het beroep onder de aandacht te brengen. Na de training staan je klanten niet als vanzelf op je stoep. Je zult hard aan de slag moeten met zichtbaarheid, marketing en meer zaken die nu eenmaal horen bij het ondernemerschap. Voor diegenen die dat willen, is er een vervolg middels het PLUS-pakket. In de praktijk blijkt dat niet iedereen kiest voor zichtbaarheid.

Je proeft even aan allerlei onderdelen, zoals dat totaal nieuwe beroep en die wat andere beroepshouding. Je bepaalt zelf wat nog uitgewerkt mag gaan worden bij jou. Misschien wil je nog een opleiding tot (rouw-)coach of als stervensbegeleider gaan doen; of een uitvaartopleiding; iets met teksten schrijven, met aanraking, omgaan met verlies en verdriet of iets in de palliatieve zorg. Legio mogelijkheden. Misschien voel je dat jij voldoende bagage hebt in jouw rugzak.

Concept levenseindedoula

Mijn concept is nieuw en in ontwikkeling. Soms moet het bijgestuurd, vaak wordt er iets toegevoegd aan het lesprogramma en de materialen. Inmiddels is duidelijk dat er zeker een vervolg ontstaat in de vorm van aanvullende losse modules, terugkomdagen, inspiratiedagen, workshops, lezingen etc. Van mij en van anderen! Ook ik laat me verrassen over wat er nog meer mag groeien en bloeien. Mijn eigen concept heb ik beschermd, omdat ik wil voorkomen dat de door mij bedachte formule RE-training (Retraite/training) en lesmateriaal zomaar zonder overleg door een ander wordt ingezet. Maar verder hoop ik met heel mijn hart dat er vele prachtige initiatieven op dit gebied gaan ontstaan en dat ik ze nog mag meemaken in dit leven. Ik zie dat beslist niet als concurrentie… integendeel. Hoe meer mensen dit leren kennen, hoe sneller het zijn weg vindt. Net als bij de geboortedoula. Ik hoop met deze RE-training anderen te leren om met gepaste afstandelijke betrokkenheid en een helikopterview mensen in hun eigen kracht te zetten en te houden. Een knuffel op het juiste moment kan geweldig zijn, maar te veel zorgen, koesteren en troosten zet de ander niet in hun eigen kracht. De levenseinde-doula is ook hierin overstijgend en gaat BEYOND. Vanuit compassievolle betrokkenheid: “ik heb respect voor jouw gevoelens en vertrouw erop dat jij de kracht hebt om hier zelf mee om te gaan. Jij kunt dat. Vertrouw daarop!” Ook als jij er als doula niet bent, vindt iedereen zijn of haar weg. Op die weg loop je maar een klein stukje mee. Je hoeft jezelf niet onnodig groter of kleiner te maken dan je bent.

© Jetty Oosterman | Website door Quist ICT