Wie ben ik

Eigenlijk is het een vreemde vraag: Wie ben ik? De antwoorden die ik geef zijn eigenlijk nog vreemder: want ik ben niet mijn baan, ik ben niet mijn rollen. Maar toch is het handig als ik me een beetje voorstel.

Mijn naam is Jetty Oosterman. Moeder van drie kinderen, schoonmoeder van drie, oma van vier kleinzonen. In mijn werkzame leven veel gedaan, o.a. in het onderwijs aan volwassenen en sinds 2007 eigenaar van een bijzonder eigen bedrijf: “the Circle of life”.

Ik ben o.a. doula (niet-medische begeleiding bij zwangerschap en bevalling), trainer/(life- en loopbaan-)coach, afscheidsbegeleidster/spreker bij uitvaarten en ik heb wat boeken geschreven. Ik houd van die diversiteit.

Mijn 1e boek is autobiografisch, uit 2018; dat gaat over het vermoeden van aspecten van Asperger, latten op latere leeftijd, mijn (spirituele) groeiproces in een turbulent jaar, over leven, levenseinde en het nieuwe beroep end-of-life-DOULA. Titel: “Met het hoofd in de wolken en de voeten in de klei”.

Mijn 2e boek is de Levenseindegids, het lesmateriaal voor de RE-training tot Levenseindedoula. Mijn 3e boek is een kleintje: een soort geschenkeditie met foto’s, quotes, gedichten en informatie over mijn huidige levensmissie: de Levenseinde-doula. Dit boekje komt hopelijk binnenkort een keer op de markt.

Momenteel schrijf ik bijna dagelijks, bijna als een vervolg op mijn 1e boek. Het gaat over mijn huidige processen, over de huidige tijd, over alles wat er om ons heen en in mijzelf gebeurd en dat is enorm veel! Of dit ooit tot een boek zal leiden dat ook uitgegeven wordt en waar ik anderen weer mee verder mag helpen, dat zal de tijd leren. Alles komt on divine time, zoveel wordt mij inmiddels steeds duidelijker. Maar als het uitgegeven wordt, dan zal dit 4e boek de grootste impact hebben, op mijn leven en op dat van anderen. Ik WEET het en vooral ook weet dat ik zoveel nog niet weet. Ik leer nog steeds bij, meer dan ooit in mijn leven. En dat is een geweldig geschenk! Vroeger leek het alsof voor sommige mensen het leven stopte na hun 60e. Ik voel dat het mijne in bepaalde opzichten toen juist is begonnen en dat het niet meer te stoppen valt als de connectie met de Bron eenmaal is geopend. Ik voel me gezegend!     

Bovengenoemde werkervaringen, vrijwilligerswerk in de terminale thuiszorg en een hospice, tesamen met eigen verlieservaringen en vooral alle recent verworven kennis via (online) trainingen uit het buitenland, zoals vanuit de University of Vermont tot end-of-life-doula vormen de input.

Ik ben een pionier en heb in mijn leven mooie plannen en projecten mogen ontwikkelen. Om er een paar te noemen: taallessen voor anderstaligen, leer-werkprojecten, stage-projecten, een Volksuniversiteit opzetten binnen een ROC,Uitvaartbeurzen (toen nog nauwelijks iemand daar van gehoord had), Wereldlichtjesdag in Nederland op de kaart zetten 10 jaar geleden.  Al of niet samen met anderen iets nieuws neerzetten, maakt mij energiek. Aan de basis mogen staan van dergelijke initiatieven en zo mijn steentje bijdragen in de wereld, maakt me dankbaar. Na een aantal jaren, als het loopt, geef ik het stokje graag over. En wacht ik af wat het leven nu weer van me vraagt of aan me geeft. Het kriebelt al zo lang…. de laatste levensfase. De end-of-life-doula, de levenseindedoula in Nederland introduceren is mijn nieuwe missie! De tijd is er rijp voor! En nee, niet iedereen zal behoefte hebben aan een levenseindedoula. Gelukkig niet! Er gaat vaak veel goed met inzet van naasten en betrokken vrienden en familie, het huidige zorgaanbod en vrijwilligers, Maar voor wie er om welke reden dan ook wel behoefte aan heeft, is het fijn dat die optie er is. Soms voelen mensen zich heel eenzaam in die fase; niemand zou zich alleen moeten voelen die dat niet wil.

Ik heb dus een droom; eentje die groter is dan al mijn eerdere dromen. Die niet alleen van mij is en ook voor anderen grote waarde kan hebben. Ik spreek al meer dan 25 jaar op uitvaarten; eerst als vrijwilliger via de Humanistische Uitvaartbegeleiding; daarna als onderdeel van mijn eigen bedrijf “The circle of life”. Ik merk steeds vaker dat mensen de regie willen houden over hun leven, tot het einde. Dat betekent dat er voor het overlijden (bv. na een slecht-nieuws-gesprek) een gesprek is over de wensen; al werkend komt er vaak meer op tafel en zo ontstond het besef: “dit is een vorm van levenseindecoaching – daar wil ik in mijn laatste werkzame fase wel meer mee”. Op 17 december 2018 kreeg ik opeens de ingeving om een Levenseindegids te gaan schrijven en daarmee naar buiten te treden; als een soort download van boven kwamen er flarden door. Ik postte dit plan aan het begin van de middag op Facebook. Een paar uur later belde mijn broer, om te vertellen dat hij onze  moeder had gevonden; ze was gevallen, niet meer bij kennis en werd naar het ziekenhuis gebracht. Ze is nooit meer bij geweest; op 26 december overleed ze en op 31 december, de laatste dag van het turbulente 2018, werd ze begraven. Je krijgt het niet verzonnen om een levenseindegids te bedenken op de dag dat je eigen moeder begint aan haar levenseinde. Toch klopt het juist allemaal voor mij en voel ik me geleid.

Ik blijf (zelfs letterlijk) dicht bij mezelf, dus verwacht geen toplocatie midden in een grote stad, grote docententeams, flitsende folders of lesmateriaal, gelikte websites. Ik heb ooit al eens een grote Volksuniversiteit op mogen zetten met binnen het jaar 1000 cursisten. Dat is nu niet de bedoeling. Ik kies in alle opzichten voor KWALITIJD i.p.v. kwantiteit. Ik zit niet actief op LinkedIn of Instagram. Ik leef mijn droom en daar hoort dat niet bij! Ik houd graag mijn prijs acceptabel, ook als levenseindedoula aan het bed. Van dit beroep zul je niet rijk worden qua geld; het wordt heel lastig om hier een full-time baan mee te creeren. Maar wat is rijk? wat is overvloed? Als je genoeg hebt en ook nog je dromen kunt waarmaken! Op bepaald gebied blijkt het werk van onschatbare en onbetaalbare waarde: Je mag een lichtje zijn in de duisternis van een ander!  Hoe mooi is dat!!!

Jetty (Kuiper) Oosterman, the Circle of life, staat ingeschreven als geregistreerd docent bij Centraal Register Kort Beroepsonderwijs.

Ik beschik over een gastenverblijf met sauna in de tuin bij mijn dijkhuisje. Daar is tevens een atelier wat gebruik mag worden. Ook combi’s zijn mogelijk omdat het allemaal in Terwolde is.

© Jetty Oosterman | Website door Quist ICT