Het lesmateriaal. (NB vanaf 2024 zal dit er enigszins anders uit zien)

Het “echte” lesmateriaal is De LEVENSEINDEGIDS die je na betaling VOOR DE TRAINING ontvangt per mail; het is de bedoeling dat je die uitgebreid hebt gelezen voor je naar de RE-training komt. Schrijf vooral je evt. vragen op!  Het is een “levend document”, dat steeds wordt aangevuld en bijgewerkt, inclusief vele verwijzingen o.a. naar videolinkjes.

De gids beslaat op dit moment al ruim honderd pagina’s. De volgende onderwerpen komen o.a. aan de orde:

Over de Doula :
Birth- and end-of-life-DOULAS
De End-of-life-doula/levenseinde-coach
De doulatas
Levenseinde-wensen versus het geboorteplan
Wat is een EOL-doula nou eigenlijk en wat niet?
Wat kan een end-of-life-DOULA/ levenseindebegeleider toevoegen?
Grenzen in het werk en je kunnen /zelfzorg

Over het levenseinde:
Als iemand “slecht nieuws” heeft gehad; helpende vragen
Het levenseindegesprek / helpende vragen
Afronding van praktische zaken, zoals wachtwoord-overdracht, erfenissen, opruimen van je spullen
Luisteren / WAIT and ASK /
Communicatie /Rollen
Rechten van stervenden
Wat is een goede dood? Bestaat dat?
Niet medisch, toch wat tips
Signalen dat de dood nabij is
Lessen voor levenden
(Spirituele) processen rond geboorte en dood
(Spirituele) stervensbegeleiding
Angst voor de dood
Losse eindjes – unfinished business
Rouw en verlies (rouwtaken/rouwfasen)
Het voorbereiden van het afscheid/de (betaalbare) uitvaart. (inclusief checklist)
Lijst met linkjes
Boekensuggesties

In de dagen dat we samenzijn kun je je vragen stellen en is er ook aandacht voor muziek en geleide meditaties. Er is een workshop aromatherapie en hand- en voetmassage.  Je maakt kennis met Godin Hecate en de symboliek van o,a, de blauwe vlinder. Deze elementen (mooie muziek, een meditatie, een kaart trekken, een kaars, of een ritueel) zijn onderdelen die je tegenkomt in een retraite. Dit onderscheidt de RE-training van een gewone training. We noemen het een RE-training, omdat juist die persoonlijke- en spirituele ontwikkeling deel uitmaken van dat proces. Je oefent met zaken die je wellicht straks in je werk kunt inzetten. Contact met die krachtbron kun je vinden in jezelf. Anderen kun je weer stimuleren om dat ook in zichzelf te vinden. Dat is voor mij de essentie van spiritualiteit. Met het hoofd in de wolken en de voeten in de klei. Tevens de titel van mijn eerste boek (een persoonlijk verslag) waarin ik ook heb beschreven hoe het idee rondom end of life-coaching bij mij is ontstaan. Dit boek en de andere materialen ontvang je TIJDENS DE RE-TRAINING.

Je hebt na het lezen van de Levenseindegids en het bijwonen van de RE-training een beeld van het werk van een levenseindedoula. Als je het gevoel hebt dat dit echt iets is waar je mee verder wilt, kun je kiezen voor een vervolg in de vorm van het PLUS-pakket met certificaat. De invulling daarvan is nog in ontwikkeling. Dit is een groeiproces. Ook voor mezelf. Het kan steeds een laagje dieper. Een innerlijk proces wat je desgewenst wel kunt delen met anderen o,a, via de besloten Facebook groep waaraan je deelt kunt nemen. Mensen die actief naar buiten treden als levenseinde-doula zullen ook af en toe een bijgewerkt exemplaar van de PDF (kunnen) ontvangen. Verder zullen er voor hen regelmatig terugkom-/bijscholingsmomenten komen. Een beroep op de kaart krijgen, vraagt heel wat meer dan inhoudelijke informatie over het werk. Het zichtbaar worden is een groot aandachtspunt.

Het is overduidelijk dat hier een proces in werking treedt. In twee dagen kun je niet alles bespreken. Veel onderwerpen moeten beklijven. Nadenken over je eigen levenseinde, over je eigen uitvaart, over wat jij nog wilt met je leven en hoe je het werk als levenseinde-doula kunt integreren in je huidige bestaan, vergt tijd. Jouw eigen ontwikkeling krijgt beslist een boost door deze RE-training. Als jij je daarvoor openstelt natuurlijk. Het gaat ook over zelfzorg. Over naar binnen keren met indringende vragen. Uiteraard kan dat je raken, maar in deze RE-training gaan we niet in op individuele verlieservaringen en de emoties die er op dat moment opkomen. Wie behoefte heeft aan dat stuk kan gelukkig kiezen uit een groot aanbod elders.

foto’s Gerda Duin

Tijdens de RE-training ontvang je ook het kaartendeck van Gerda Duin van Vrouw & Verbinding: de Zielsrouteplanner.

Deze mooi  vormgegeven kaarten vertellen allemaal  bijzondere boodschappen. De teksten zijn afgedrukt in een mooi boekje en zetten je aan tot verdere groei in zelfontwikkeling.

Naast het bovenstaande ontvang je ook de Informatiegids “De laatste levensfase”. In dit laagdrempelig beschreven boekje worden veel vragen gesteld. je krijgt er de ruimte om die te beantwoorden. Een deel van dit soort vragen poppen vanzelf op als je wat meer nadenkt over de dood. Sommige vragen krijg je mee tijdens een stilteopdracht in de training. Die kun je op een later moment beschrijven in dit werkboek. Daarnaast is het natuurlijk heel fijn om in het werk een gids te hebben, die je “klant” en zijn of haar naasten verder kan helpen in het op een rijtje krijgen van de wensen en mogelijkheden.

Dit laagdrempelig geschreven boekje, vol indringende vragen,  is geschreven door Monique Branse van het platform “Jouw laatste levensfase”. Als onderdeel van de RE-training ontvang je er een van mij.

Meerdere exemplaren kun je bestellen bij Monique.

************

In een heerlijke workshop die  Mirjam van Wieringen van Kleur in Apeldoorn geeft, maak je kennis met hand- en voetmassage (als liefdevolle vorm van aanraken) en het gebruik van aromatherapie. Ook proberen we een voetwassing te demonstreren. Je ervaart sterk dat geur, muziek en stilte ook kunnen spreken.

Mirjam is een bruisende, warme vrouw, zodat dit onderdeel niet alleen leerzaam is maar ook een heerlijk onderdeel van de training.

Daarnaast is er vanaf 2022 ook aandacht voor het proces van Soul Body Fusion, dat geintroduceerd is in onze wereld door Jonette Crowley. Het is een hele simpele techniek om je eigen spirituele kracht en licht in het lichaam te integreren. Het is makkelijk toepasbaar bij jezelf en anderen. Als je na de demonstratie enthousiast geworden bent, kun je desgewenst inschrijven voor een dagworkshop waarna je al gecertificeerd practioner Soul Body Fusion ® mag geven aan anderen. Dit zit niet in het standaard-aanbod, maar wel in de keuze-opties vanaf 2024.

 

 

 

Foto’s Erna Schuppert-ten Pas van www.liefdevolleafscheidsfotografie.nl

 

Er zijn inmiddels dus verschillende samenwerkingen aangegaan, die het aanbod kwalitatief beslist verhogen.

Ik ben er bij mee en supertrots op!