Het lesmateriaal vanaf 2024.

Vanaf 2024 zijn de RE-trainingen op een locatie in Zutphen; we werken daar met 3 trainers. Doordat er een grote groepsruimte is en we vier tiny houses tot onze beschikking hebben, kunnen we daardoor in een grote groep werken en ook voor kleinere subgroepjes kiezen. Door met twee kanjers de samenwerking op te zoeken verdiept mijn training zich enorm. Wil je meer weten over beide mensen, kijk dan even op hun websites: www.Vandevi.nl of www.KleurinApeldoorn.nl

Het “echte” lesmateriaal is De LEVENSEINDEGIDS die je na betaling VOOR DE TRAINING ontvangt per mail; het is de bedoeling dat je die uitgebreid hebt gelezen voor je naar de RE-training komt. Schrijf vooral je evt. vragen op!  Het is een “levend document”, dat steeds wordt aangevuld en bijgewerkt, inclusief vele verwijzingen o.a. naar videolinkjes. Verder ontvang je een PDF van een boek over mijn eigen processen vanaf 2018; dit kun je zien als input voor het onderdeel Souldoula’s wat vanaf 2024 is geintegreerd. In dat boek gaat het over mijn bewustwording, ascentie, transformatieproces. Dit is al lang gaande, maar heeft vanaf 2018 een spurt gemaakt. In die jaren heb ik me losgemaakt van een relatie van een halve eeuw, ben ik op mezelf gaan wonen, gescheiden, heb ik op de IC gelegen en vooral: ik heb mijn twin flame ontmoet. Mensen die dat herkennen weten dat dit een levensveranderend effect op je heeft. Dit PDF wordt ook uitgegeven; alleen is nu nog niet duidelijk hoe en waar. Het is een vervolg op mijn eerst boek “Met het hoofd in de wolken en de voeten in de klei” dat je krijgt tijdens de RE-training.

De Levenseindegids beslaat op dit moment al ruim honderdveertig pagina’s. Aan de orde komen zaken als:

Over de Doula :
Birth- and end-of-life-DOULAS
De End-of-life-doula/levenseinde-coach
De doulatas
Levenseinde-wensen versus het geboorteplan
Wat is een EOL-doula nou eigenlijk en wat niet?
Wat kan een end-of-life-DOULA/ levenseindebegeleider toevoegen?
Grenzen in het werk en je kunnen /zelfzorg

Over het levenseinde:
Als iemand “slecht nieuws” heeft gehad; helpende vragen
Het levenseindegesprek / helpende vragen
Afronding van praktische zaken, zoals wachtwoord-overdracht, erfenissen, opruimen van je spullen
Luisteren / Communicatie / Rollen
Rechten van stervenden
Wat is een goede dood? Bestaat dat?
Niet medisch, toch wat tips
Signalen dat de dood nabij is
Lessen voor levenden
(Spirituele) processen rond geboorte en dood
(Spirituele) stervensbegeleiding
Angst voor de dood
Losse eindjes – unfinished business
Rouw en verlies (rouwtaken/rouwfasen)
Het voorbereiden van het afscheid/de (betaalbare) uitvaart. (inclusief checklist)
Lijst met linkjes
Boekensuggesties

In de dagen dat we samenzijn kun je je vragen stellen en is er ook aandacht voor muziek en geleide meditaties. Er is een workshop aromatherapie en hand- en voetmassage.  Je maakt kennis met Godin Hecate en de symboliek van o,a, de blauwe vlinder. Deze elementen (mooie muziek, een meditatie, een kaart trekken, een kaars, of een ritueel) zijn onderdelen die je tegenkomt in een retraite. Dit onderscheidt de RE-training van een gewone training. We noemen het een RE-training, omdat juist die persoonlijke- en spirituele ontwikkeling deel uitmaken van dat proces. Je oefent met zaken die je wellicht straks in je werk kunt inzetten. Contact met die krachtbron kun je vinden in jezelf. Anderen kun je weer stimuleren om dat ook in zichzelf te vinden. Dat is voor mij de essentie van spiritualiteit. Met het hoofd in de wolken en de voeten in de klei. Tevens de titel van mijn eerste boek (een persoonlijk verslag) waarin ik ook heb beschreven hoe het idee rondom end of life-coaching bij mij is ontstaan. Dit boek en de andere materialen ontvang je TIJDENS DE RE-TRAINING.

Je hebt na het lezen van de Levenseindegids en het bijwonen van de RE-training een beeld van het werk van een levenseindedoula. Dit is een groeiproces. Ook voor mezelf. Het kan steeds een laagje dieper. Een innerlijk proces wat je desgewenst wel kunt delen met anderen o,a, via de besloten Facebook groep waaraan je deelt kunt nemen. Mensen die actief naar buiten treden als levenseinde-doula zullen ook af en toe een bijgewerkt exemplaar van de PDF (kunnen) ontvangen. Verder zullen er voor hen regelmatig terugkom-/bijscholingsmomenten komen. Een beroep op de kaart krijgen, vraagt heel wat meer dan inhoudelijke informatie over het werk. Het zichtbaar worden is een groot aandachtspunt.

Het is overduidelijk dat hier een proces in werking treedt. In enkele dagen kun je niet alles bespreken. Veel onderwerpen moeten beklijven. Nadenken over je eigen levenseinde, over je eigen uitvaart, over wat jij nog wilt met je leven en hoe je het werk als levenseinde-doula kunt integreren in je huidige bestaan, vergt tijd. Jouw eigen ontwikkeling krijgt beslist een boost door deze RE-training. Als jij je daarvoor openstelt natuurlijk. Het gaat ook over zelfzorg. Over naar binnen keren met indringende vragen. Uiteraard kan dat je raken, maar in deze RE-training gaan we niet in op individuele verlieservaringen en de emoties die er op dat moment opkomen. Wie behoefte heeft aan dat stuk kan gelukkig kiezen uit een groot aanbod elders.

foto’s Gerda Duin

Tijdens de RE-training ontvang je ook het kaartendeck van Gerda Duin van Vrouw & Verbinding: de Zielsrouteplanner of haar nieuwste deck “De sleutelbewaarder” met 44 archetypes.

Deze mooi  vormgegeven kaarten vertellen allemaal  bijzondere boodschappen. De teksten zijn afgedrukt in een mooi boekje en zetten je aan tot verdere groei in zelfontwikkeling.

Naast het bovenstaande kun je ook kiezen voor de Informatiegids “De laatste levensfase”. In dit laagdrempelig beschreven boekje worden veel vragen gesteld. je krijgt er de ruimte om die te beantwoorden. Een deel van dit soort vragen poppen vanzelf op als je wat meer nadenkt over de dood. Sommige vragen krijg je mee tijdens een stilteopdracht in de training. Die kun je op een later moment beschrijven in dit werkboek. Daarnaast is het natuurlijk heel fijn om in het werk een gids te hebben, die je “klant” en zijn of haar naasten verder kan helpen in het op een rijtje krijgen van de wensen en mogelijkheden.

Dit laagdrempelig geschreven boekje, vol indringende vragen,  is geschreven door Monique Branse van het platform “Jouw laatste levensfase”. Als onderdeel van de RE-training ontvang je een exemplaar als jij vooral gaat voor de levenseindedoula.

Voor mensen die meer affiniteit voelen met de souldoula is het boek “Manuscript der Kroonjuwelen” beschikbaar. Daarin vertellen 25 vrouwen over hun leven, hun uitdagingen en hoe ze daar mee om gegaan zijn. Zelf ben ik een van de geinterviewden.

Ook ontvangt iedereen het Jubileumnummer van 10 jaar Vrouw en Verbinding; ook daarin heb ik een plek met een artikel over het doulawerk en de doulakaart uit het deck “De Sleutelbewaarder”.

************

In de heerlijke workshops die  Mirjam van Wieringen van Kleur in Apeldoorn geeft, maak je kennis met hand- en voetmassage (als liefdevolle vorm van aanraken) en het gebruik van aromatherapie, met engelen, met edelstenen en creatieve input. Ook proberen we een voetwassing te demonstreren. Je ervaart sterk dat geur, muziek en stilte ook kunnen spreken.

Mirjam is een bruisende, warme vrouw, zodat dit onderdeel niet alleen leerzaam is maar ook een heerlijk onderdeel van de training.

Verder werk ik samen met Vandevi. Haar naam betekent Godin van de Bossen. Ik heb zelf bij haar het Godinnenpad gevolgd en dat heeft me diep geraakt. Verder zijn we samen op Maria Magdalena-reis in Frankrijk geweest. Er ontstond een vriendschap en nu is dat dus inmiddels een samenwerking. Zij noemt zichzelf zielevroedvrouw en geeft aan de spirituele kant van de training, aan het overgaan en werken vanuit de ziel een diepe impuls. Ze biedt in ieder geval healingswerk voor je aura, de chakra’s, de pijnappelklier, de thymus, maar werkt verder veelal vanuit het moment. Laat je verrassen!

Daarnaast is er vanaf 2022 ook aandacht voor het proces van Soul Body Fusion, dat geintroduceerd is in onze wereld door Jonette Crowley. Het is een hele simpele techniek om je eigen spirituele kracht en licht in het lichaam te integreren. Het is makkelijk toepasbaar bij jezelf en anderen. Als je na de demonstratie enthousiast geworden bent, kun je desgewenst inschrijven voor een dagworkshop waarna je al gecertificeerd practioner Soul Body Fusion ® mag geven aan anderen. Dit zit niet in het standaard-aanbod, maar wel in de keuze-opties vanaf 2024.

 

 

 

Foto’s Erna Schuppert-ten Pas van www.liefdevolleafscheidsfotografie.nl

 

Er zijn inmiddels dus verschillende samenwerkingen aangegaan, die het aanbod kwalitatief beslist verhogen.

Ik ben er bij mee en supertrots op!