Het ontstaan van de RE-training

Voor mij komt alles samen: mijn jarenlange ervaring in het onderwijs aan volwassenen, in de uitvaartwereld en als doula bij zwangerschap en geboorte kan ik nu inzetten bij het trainen van de DOULA in de laatste levensfase. Ik spreek vaak over zij en haar, maar er bestaan elders al vrouwelijke EN mannelijke End-of-life-doula’s. Doula kun je gewoon ZIJN, met de juiste mentaliteit en houding, kennis, kwaliteiten en wat tools. Het is een vak apart en het is mijn droom dat in Nederland de levenseindedoula een begrip gaat worden. In mijn werk als spreker bij uitvaarten, waar ik mee ben begonnen na het overlijden van mijn vader in 1996, zie ik steeds vaker dat mensen na een slecht nieuwsgesprek zaken rond hun afscheid willen regelen. Tijdens die gesprekken komt er vaak veel meer aan de orde dan alleen de afscheidsdienst. Al werkend besefte ik dat dit eigenlijk een vorm van stervensbegeleiding is; ik ontdekte overzee de term “End of life doula” en realiseerde me dat deze term goed de lading dekt van waar ik me hard voor wil maken, als geboortedoula en afscheidsbgeleider. Mijn jarenlange ervaring in het onderwijs aan volwassenen en het maken van programma’s daar, maakt de stap naar een eigen training opzetten niet zo groot. Dit is mijn nieuwe levensmissie! En omdat ik zelf in enorme groeiprocessen zit, groeit deze training met me mee. In 2023 is het de RE-training voor Levenseindedoula’s en/of Souldoula’s geworden. Een 5-daagse, met een veelzijdig programma  en een certificaat waarmee je jezelf Soul Body Fusion-practioner mag noemen.

Bovengenoemde werkervaringen, vrijwilligerswerk in de terminale thuiszorg en een hospice, tesamen met eigen verlieservaringen en vooral alle recent verworven kennis via (online) trainingen uit het buitenland, zoals vanuit de University of Vermont tot end-of-life-doula vormen de input. Ik blijf hierbij (zelfs letterlijk) dicht bij mezelf, dus verwacht geen toplocatie midden in een grote stad, grote docententeams, flitsende folders of lesmateriaal, gelikte websites. Ik zit niet actief op LinkedIn of Instagram.  Ik leef mijn droom en daar hoort dat niet bij.

Ik heb wel enkele samenwerkingsverbanden gezocht, want verbinding vind ik wezenlijk. Ik houd graag mijn prijs acceptabel, ook als levenseindedoula aan het bed. Van dit beroep zul je niet rijk worden qua geld; maar wat is rijk? wat is overvloed? Als je genoeg hebt en ook nog je dromen kunt waarmaken! Op bepaald gebied blijkt het werk van onschatbare en onbetaalbare waarde: Je mag een lichtje zijn in de duisternis van een ander. Hoe mooi is dat!!!

foto gemaakt tijdens Wereldlichtjesdag

© Jetty Oosterman | Website door Quist ICT