Het ontstaan van de RE-training

Voor mij komt alles samen: mijn jarenlange ervaring in het onderwijs aan volwassenen, in de uitvaartwereld en als doula bij zwangerschap en geboorte kan ik nu inzetten bij het trainen van de DOULA in de laatste levensfase. Daarnaast heb ik zelf de afgelopen jaren enorm veel meegemaakt en dat heeft heel wat transformatie in gang gezet. Vele mensen zitten nu in een overgangsfase. Ze worden steeds bewuster, maar dat geeft in eerste instantie ook angst. Je ego houdt alles graag bij het oude.  Een souldoula weet daar alles van. Die heeft zelf soortgelijke processen meegemaakt, na een scheiding, een burnout, het ontmoeten van een twinflame of op welke wijze dan ook.  Soms zijn het meerdere gebeurtenissen, maar het zet je altijd aan tot diep naar binnen keren. En dat is belangrijk; daar vindt je de antwoorden. Niet in de buitenwereld, maar in jouzelf. En hoe kom je daar nou bij? Want vaak liggen er sluiers overheen, soms al eeuwenoud. Er mag veel geheeld en opgeschoond worden in het leven als je in transitieprocessen komt, maar echt…. het is de moeite waard. Je leert weer van jezelf te houden, jezelf op de eerste plek te zetten, je leert onvoorwaardelijk lief te hebben en de balans te vinden tussen je vrouwelijke en mannelijke kanten. Je mag weer verbinden met de bron.

Zelf heb ik in 2020 mijn twinflame ontmoet en dat heeft mijn leven flink op de kop gezet. De ene na de andere spiegel werd en wordt me voorgehouden. Van alles mocht ik aankijken. Ik maakte weer verbinding met de energie van de godinnen, met engelen-energie en de Maria Magdalena-energie van onvoorwaardelijke liefde, vrijheid, gelijkheid. Ik werd aangezet om dat intense proces uit te schrijven. Inmiddels heeft dat geleid tot een aantal boeken, die uitgebracht mogen worden. Vooralsnog wordt het ingezet als lesmateriaal voor Souldoula’s en Twinflames. De huidige boeken sluiten prachtig aan bij mijn 1e boek: Met het hoofd in de wolken en de voeten in de klei, dat het proces vanaf 2000 beschrijft over mijn huwelijk en het einde daarvan. Alles is verbonden, alles heeft een reden, niets gebeurt voor niets….. Nu mag ik er anderen mee verder helpen.

Ik spreek vaak over zij en haar, maar er bestaan elders al vrouwelijke EN mannelijke (End-of-life-)doula’s. Doula kun je gewoon ZIJN, met de juiste mentaliteit en houding, kennis, kwaliteiten en wat tools. Het is een vak apart en het is mijn droom dat in Nederland de levenseindedoula een begrip gaat worden. In mijn werk als spreker bij uitvaarten, waar ik mee ben begonnen na het overlijden van mijn vader in 1996, zie ik steeds vaker dat mensen na een slecht nieuwsgesprek zaken rond hun afscheid willen regelen. Tijdens die gesprekken komt er vaak veel meer aan de orde dan alleen de afscheidsdienst. Al werkend besefte ik dat dit eigenlijk een vorm van stervensbegeleiding is; ik ontdekte overzee de term “End of life doula” en realiseerde me dat deze term goed de lading dekt van waar ik me hard voor wil maken, als geboortedoula en afscheidsbgeleider. Mijn jarenlange ervaring in het onderwijs aan volwassenen en het maken van programma’s daar, maakt de stap naar een eigen training opzetten niet zo groot. Dit is mijn nieuwe levensmissie! En omdat ik zelf in enorme groeiprocessen zit, groeit deze training met me mee. In 2023 is het de RE-training voor Levenseindedoula’s en/of Souldoula’s geworden. En in 2024 gaan de ontwikkelingen gewoon door. Het is nu een 5-daagse, met een veelzijdig (keuze-)programma . Daarover kun je meer lezen  op de pagina “Wat kun je wel en niet verwachten?”.

Bovengenoemde werkervaringen, vrijwilligerswerk in de terminale thuiszorg en een hospice, tesamen met eigen verlieservaringen en vooral alle recent verworven kennis via (online) trainingen uit het buitenland, zoals vanuit de University of Vermont tot end-of-life-doula vormen de input voor het levenseindedoula-deel. Het souldoula-deel is vooral ontstaan door eigen ervaringen, oneindig veel lezen en zelf trainingen, retraites, workshops volgen. En aangezien ik in een Twin Fle-connectie zit, laaf ik me voortdurend aan alles wat er op dit gebied bestaat. Het groeit enorm, want twin flames worden momenteel veel samengebracht, om zo een grote bijdrage te leveren aan de overgangs waar we als wereld inzitten. Ik blijf hierbij (zelfs letterlijk) dicht bij mezelf, dus verwacht geen toplocatie midden in een grote stad, grote docententeams, flitsende folders of lesmateriaal, gelikte websites. Ik zit niet actief op LinkedIn of Instagram.  Ik leef mijn droom en daar hoort dat niet bij. Wel zeer actief op Facebook trouwens. En qua locatie ik heb iets veel leukers!  Ik heb verder twee deskundige vriendinnen met een hele specifieke eigen inbreng. Mijn zelfontwikkelde RE(traite)/training ontwikkelt met mij mee. Dat is waar dit voor staat: pionieren, samen verbinden om de wereld een stukje mooier te maken!

Ik heb ook enkele andere samenwerkingsverbanden gezocht, want verbinding vind ik wezenlijk. Van dit beroep zul je niet rijk worden qua geld; maar wat is rijk? wat is overvloed? Als je genoeg hebt en ook nog je dromen kunt waarmaken! Op bepaald gebied blijkt het werk van onschatbare en onbetaalbare waarde: Je mag een lichtje zijn in de duisternis van een ander. Hoe mooi is dat!!!

foto gemaakt tijdens Wereldlichtjesdag

Het uitgewerkte programma voor 22 -26 april 2024 in Zutphen kun je aanklikken onder aan de pagina-balk!

© Jetty Oosterman | Website door Quist ICT